Kenmerken

De Solognote is een statig schaap met een hoogte tussen de 70 en 80 cm. Het gewicht van een volwassen ooi is gemiddeld 65 kg en een volwassen ram 70 tot 80 kg.

 

De kop is relatief klein, smal en lang. Het voornhoofd is licht gewelfd en zonder wol. Bij de rammen is een sterkere uitdrukking in het voorhoofd aanwezig. De oren staan horizontaal en zijn gemiddeld van grootte. Zowel de rammen als de ooien hebben geen hoorns. 

 

De rug is lang en recht en op de buik zit geen wol. Bij lammeren en jaarlingen kan er wel wol op de buik aanwezig zijn, maar dat verdwijnt na de eerste scheerbeurt.

 

De voorhand is normaal en de achterhand is redelijk ontwikkeld met fijne poten. Op de staart zit wol en deze hangt bij voorkeur tot op of net over de hak.

 

Lammeren worden geboren met een donkerbruine vacht. Deze verkleurt in het eerste jaar van donkerbruin, naar rood/beige door naar beige/bruin. Pas na de eerste scheerbeurt wordt de wol lichter van kleur. De vacht loopt van de oren tot halverwege de achterpoten. Kop, onderkant buik,  hals en poten blijven vrij van wol en zijn roodbruin van kleur. Een jaarling geeft een vacht van 1,5 tot 2 kilo en een ouder dier tussen de 0,75 tot 2 kilo. De wol heeft een middelfijne structuur die zich goed leent om mee te vilten en spinnen.

 

Een aantal afwijkingen zijn ongewenst en kunnen voorkomen dat het dier opgenomen wordt in het stamboek:

- witte vlekken (wel enkele individuele witte haren zijn toelaatbaar)

- zwarte vlekken bij rammen

- zwarte vlekken bij ooien kleiner dan 2cm doorsnede zijn toelaatbaar

- zwarte schapen

 

De ooien zijn al vanaf 8 maanden geslachtsrijp en blijven dit tot op hoge leeftijd. De rammen zijn vanaf 3,5 maand al geslachtsrijp. De ooien zijn erg zelfstandig in het lammeren, grote problemen doen zich hierbij vrijwel nooit voor. Jaarlingen geven 1,2 lam en volwassen ooien 1,5 lam. Het zijn goede moederdieren die hun lammeren beschermen tegen gevaren van buiten af.

 

Het karakter van de Solognote is intelligent, nieuwsgierig, onafhankelijk en levendig. Het is een goed winterhardheid, sterk ras met groot aanpassingsvermogen aan de omgeving en het seizoen. Het is een rustiek ras dat weet te profiteren van alle plantensoorten en houtachtige stuiken en boompjes. Het weet instinctief welke planten het moet eten die helpen tegen lever- en darmparasieten.